De panoramafoto op Rusell Square in Londen – 1934

Al een paar jaar hangt hij bij ons in de zitkamer: een prachtige panoramafoto uit de jaren dertig met een groot gezelschap deftige mensen. Mijn vader staat erop met zijn vader en moeder. Mijn vrouw Marijke heeft hem laten inlijsten, keurig achter museumglas tegen ongewenst UV invloeden. De foto kwam uit de nalatenschap van mijn vader – opgerold tussen allerhande spullen.

Eenmaal opgehangen blijkt het een echt conversation piece, in beide betekenissen van het woord. Als gespreksonderwerp trekt het de aandacht en iedereen heeft er wel een mening over. Maar in het Engels is een conversation piece ook een schilderij van een groep mensen, zoals ze stonden op de tafels van de achttiende-eeuwse bourgeoisie.

Imperial Hotel LondonDe foto is gemaakt op Russell Square in Londen, ik herken de omgeving, vlakbij het Imperial Hotel, waar de groep logeerde Het is een intrigerende foto, dames met bontjes en vossen om hun nek, heren met hoed op. Mijn vader Wim zit er ook keurig bij, een echte Indo zo te zien. Dit moet waarschijnlijk een van de laatste keren zijn geweest dat hij met zijn ouders op pad was.

Jaren lang vroeg ik me af wie al die mensen waren en waarom ze daar waren. Het antwoord vond ik in een van de mappen met reisverhalen van mijn vader: het was de Pinksterreis 1934 georganiseerd voor lezers van de Haagsche Courant. Een paar zoekopdrachten op Delpher, waar veel Nederlandse kranten gedigitaliseerd opgeslagen zijn geeft meer details.

In 1933 organiseerde de krant vanwege haar 50-jarige bestaan een personeelsuitje naar Londen. Dat was zo’n succes dat het idee ontstond een lezersreis te samen te stellen. Een jaar later is het zover: de krant biedt haar lezers de reis aan voor “de ongelooflijke prijs van Fl.37,95.” De response is enorm, de reis is in no time uitverkocht en in de jaren daarna werd het aanbod herhaald.

Hierboven de foto, zoals die in de krant werd afgedrukt, alsmede hieronder een uitgebreid verslag van een meereizende journalist van de krant (Bron: Delpher)